Na sončno nedeljsko jutro, dne 16.9.2012 smo se zbrali pred lovskim domom Polskava, kjer je Slovenski klub retrieverjev v sodelovanju z LKD Maribor organiziral preizkus naravnih zasnov (PNZ).

Medtem, ko smo čakali na prihod vseh udeležencev se je razvilo živahno vzdušje. Udeležencev je bilo veliko, saj je hkrati s PNZ-jem potekala tudi lovska preizkušnja retrieverjev LP-R.

Na začetku sta g. Anton Selinšek (sodnik in delegat)  in g. Marjan Gselman (vodja prireditve) pozdravila vse navzoče. Nato je sledil žreb startnih številk in odhod na mesto preizkušnje.

Preizkus naravnih zasnov je preizkušnja za mlade pse v starosti od 9-24 mesecev, sestavljena iz 4 disciplin. Najprej se je ocenjevala vodljivost na povodcu. Udeleženci so se morali sprehoditi mimo ostalih psov in ljudi. Nato se je preverila strelomirnost, katero so vsi psi opravili brez težav. Sledilo je prinašanje fazana iz visoke trave, katerega so vsi uspešno našli in z manjšimi ter večjimi težavami tudi prinesli. Tudi prinašanje race iz globoke vode jim ni predstavljalo večjih težav.

PNZ-ja so se udeležili 4 udeleženci s psi in sicer trije labradorci in ena gladkodlaka prinašalka. Vsi psi so preizkušnjo uspešno opravili, najvišje število točk je dosegel labradorec Dee-Fair Total Blackout (vodnik Iztok Krumpak). Tik za petami sta mu sledila labradorca Velvetline`s Zylonna (vodnica Meta Štravs) ter Velvetline`s Zoom Zoom (vodnica Mateja Šrimpf). Ti trije so preizkušnjo opravili s I. oceno. Gladkodlaka prinašalka L`Amai Lambada (vodnica Lara Hodej) ni dosti zaostajala in je opravila preizkušnjo z II. oceno.

Na koncu je sledil še zaključni govor g. Selinška, v katerem je izpostavil nekatere največje napake, vzpodbudil vodnike k nadaljnjemu delu s psi in jim čestital za uspešno opravljeno preizkušnjo.

Zapisali: Aleksandra Karner in Mateja Šrimpf

pnz16.9.2012
Iz desne proti levi: Iztok Krumpak, Lara Hodej, Mateja Šrimpf, Meta Štravs, Anton Selinšek, Franc Dečman